Το Wordpress πλέον είναι με διαφορά το πιο δημοφιλές CMS, γνώρισε μεγάλη επιτυχία από την ευκολία του και την πολύ μεγάλη κοινότητα που το υποστηρίζει.
Ωστόσο, συχνά πέφτουμε πάνω σε sites στημένα σε Wordpress που αν και δεν είναι τόσο μεγάλα ή δεν έχουν τόσες πολλές λειτουργίες, παραμένουν αργά στην φόρτωση. Κάτι που επηρεάζει και το SEO, αφού η ταχύτητα φόρτωσεις ενός site είναι παράγοντας SEO.
Πώς να κάνετε το Wordpress site πιο γρήγορο; Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συμβουλές optimization ειδικά για το Wordpress:
Server:
Όπως έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν η βελτιστοποίηση (optimization) της Mysql είναι πολύ σημαντική για την λειτουργία όλων των sites ανεξαρτήτως CMS. Περισσότερα για MySQL optimization
Ενώ η PHP θα πρέπει να να είναι ρυθμισμένη έτσι ώστε να μην σπαταλά μνήμη RAM παραπάνω απ'όσο χρειάζεται μια σελίδα Wordpress να φορτώσει. (Βασικός κανόνας είναι ότι το control panel του Wordpress είναι η πιο βαριά σελίδα)
Επιπρόσθετα υπάρχουν επιλογές, άρα και διαφορές, ανάμεσα στην υλοποίηση (CGI, FastCGI κλπ) ενώ φυσικά η νέα έκδοση PHP 5.4 έχει να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση στην απόδοση.
Επίσης μεγάλο ρόλο παίζουν τεχνικές acceleration (APC, eAccelerator, XCache) που αποθηκεύουν το εκτελέσιμο αρχείο της PHP αντί να κάνουν διαβάζουν (parse) τα αρχεία php σε κάθε προβολή σελίδας. Μαζί υπάρχει και το caching των αποτελεσμάτων της MySQL που μπορεί να επιτευχθεί με έναν memcache server.
Τέλος, σημαντικό είναι να βελτιστοποιηθεί όσο γίνεται και ο web server (Apache, Nginx) ώστε να μην σπαταλά πόρους από το σύστημά μας σε κάθε request λόγω κάποιας λανθασμένης ρύθμισης ή κάποιας default που δεν ταιριάζει στις ανάγκες μας.
Μεταφορά (offload) services:
Τα στατικά αρχεία περισσότερα εδώ, μπορούν να μεταφερθούν σε άλλον server αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Μεταφορά του feed (που είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία για τον server) σε μια υπηρεσία όπως το FeedBurner, ειδικά αν έχετε πολλούς που το παρακολουθούν είναι η καλύτερη λύση.
Επίσης η χρήση κάποιου Content Delivery Network (CDN) για στατικά αρχεία και ειδικά εικόνες για sites με αρκετή επισκεψιμότητα είναι σχεδόν αναγκαία λύση ειδικά σε shared hosting.
Caching:
Όπως αναφέρεται και στο παραπάνω άρθρο για τα στατικά αρχεία, έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε cached αποτελέσματα σε επίπεδο εφαρμογής (Wordpress), σε επίπεδο browser και σε επίπεδο Web Server.
Χρησιμοποιήστε ένα plugin για caching, όπως το W3 Total Cache (W3TC), που αναλαμβάνει για εσάς όλα τα παραπάνω μέσα από ένα αρκετά επεξηγηματικό μενού.
Wordpress:
Είναι του μεγαλύτερου επιπέδου πολυπλοκότητας η βελτιστοποίηση της ίδιας της εφαρμογής του Wordpress, καθώς αποτελεί το υψηλότερο και πιο σύνθετο επίπεδο.
Πρώτα απ' όλα αφαιρούμε όλα τα plugins που δεν χρησιμοποιούμε, εκτός του ότι πιάνουν χώρο άδικα αποτελούν και κενό ασφαλείας, ακόμα κι ανενεργά.
Έπειτα επιβεβαιώνουμε ότι οι εικόνες μας είναι optimized σε μέγεθος και ανάλυση (Σημαντικό: χρησιμοποιούμε ακριβώς τις διαστάσεις και δεν εμφανίζουμε πχ μια εικόνα 100x100px και μετά την κάνουμε resize με HTML attributes σε 50x50)
Ένα ακόμα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ο συνολικός αριθμός των αρχείων συνήθως css και javascript που χρησιμοποιούμε, το ιδανικό είναι να έχουμε ένα αρχείο .css και ένα αρχείο .js και minified. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει και το plugin W3TC ή/και το WP Minify.
Ακόμα γι' αυτούς που θέλουν το κάτι παραπάνω στην βελτιστοποίηση του Wordpress υπάρχει η επιλογή της μείωσης και βελτιστοποίησης ερωτημάτων (queries). Κάποια themes του Wordpress χρησιμοποιούν πολύπλοκα ή/και παράλογα πολλά queries για να εμφανίσουν κάποια πράγματα και μπορούν να αντικατασταθούν με πιο απλά.
Ενώ οι στατικές μεταβλητές μπορούν να γίνουν hardcode (να γραφτούν σαν απλό κείμενο, αντί για μεταβλητή) μέσα στο θέμα μας. Μπορεί αυτό να σημαίνει ότι σε κάθε αλλαγή θα πρέπει να αλλάζονται κι αυτές με το χέρι, αλλά για κάποιες οι οποίες δεν πρόκειται να αλλάξουν και πολλές φορές, όπως Τίτλος, περιγραφή του site κλπ, φαίνεται να είναι άλλο ένα σημείο που προσφέρει έδαφος για βελτιστοποίηση.